
Moeite met op tijd te gaan slapen? Kijk uit voor de gevolgen!
Druk, druk, druk. Met zijn allen proberen we zoveel mogelijk in 1 dag te proppen, waardoor we dagen rekken en vaak veel later dan gepland in ons bed belanden. Let op, want deze ‘opblijfwraak’ kan vervelende gevolgen hebben.
Avondtypes worden ‘s avonds nog super actief
In het Engels noemen ze dit uitstelgedrag ‘revenge bedtime procrastination’, iets wat sinds corona nog vaker voorkomt dan voordien. Zeker avondtypes, mensen die pas slaperig worden na 22u en in die in de 2 voorgaande uren nog heel actief wat dingen doen die overdag zijn blijven liggen, lopen een hoger risico.
Bouw je dag af
Zij negeren het feit dat je het best vanaf een uur of 20 ‘s avonds je dag begint af te bouwen. Avondtypes negeren dit natuurlijke proces volkomen, stellen zich dan ook vaak nog eens veelvuldig bloot aan het blauw licht van onder meer de smartphone en maken zo hun brein hyperactief. Bye bye goede nachtrust.
Slaaptekort zorgt voor mentale impact
Op korte termijn kan dit voor een stevig slaaptekort en een verstoord bioritme zorgen, zeker wanneer ze ‘s ochtends op hetzelfde uur blijven opstaan. Ze worden steeds vermoeider, maar zelfs wanneer ze dan toch eens vroeger in bed kruipen, kunnen ze moeilijk de slaap vatten. Het begin van een vicieuze cirkel met een negatief slaappatroon en een ontregelde slaap.
Is dat een ramp? Tgoh, een avondtype staat op deze manier zelden tot nooit fris op en is er mentaal vaak de eerste uren van de dag niet bij. Zij geloven op den duur dat ze enkel ‘s avonds top kunnen presteren, terwijl hun slaapritme daar vaak de oorzaak van is …
Hoe pak je het aan?
Herken je jezelf in het bovenstaande beeld en ben je op zoek naar een oplossing? Weet dat licht en lichttherapie in de ochtenduren een oplossing kan zijn. Ga je ‘s ochtends vroeg met blauw licht aan de slag, dan word je sneller wakker en geraak je sneller actief. Doe je dit als ochtendtype ook ‘s namiddags, dan kun je je slaperig gevoel wat uitstellen. Zo kun je perfect in het ritme van een moe gevoel tussen 20u en 22u belanden en vervolgens ook op tijd én slaperig je bed induiken.
Zelf moeite met slapen?
Moeite met slapen en op zoek naar een remedie? Maak eens een afspraak. Als opgeleide slaapcoach werk ik samen met jou aan een betere nachtrust.